Przewidywania i trendy na 2025 rok: rosnące spożycie lodów gałkowych
Lodowa rewolucja nadchodzi – gałka po gałce
Choć lody od lat stanowią stały element gastronomicznej oferty, sezon 2025 zapowiada się jako czas dynamicznego wzrostu popularności lodów gałkowych. Nie chodzi już tylko o letni deser – to produkt, który zyskuje nowe znaczenie w gastronomii, stając się pełnoprawnym elementem kreatywnego menu przez cały rok.Wzrost, który ma smak
W Polsce zauważalny jest wzrost zainteresowania lodami gałkowymi, zwłaszcza w sektorze HoReCa, gdzie dostarczane są jakościowe produkty – mrożone, pakowane i gotowe do użycia w lokalach gastronomicznych.Dlaczego właśnie ta forma zyskuje przewagę? Odpowiedź jest prosta:
- Wygoda – brak konieczności produkcji własnej bazy lodowej.
- Powtarzalność smaku i jakość – kluczowa dla sieci gastronomicznych.
- Szeroka gama smaków i innowacyjnych wariantów – od klasycznych Śmietankowych po Smak Bezowy z sosem malinowym.
Lody jako część większej koncepcji kulinarnej
Restauratorzy przestają traktować lody jako „dodatek do deseru". Coraz częściej pojawiają się one w zupełnie nowych formach podania:- Lody jako składnik dań głównych, jak np. Pierogi z serem i ziemniakami z Lodami Śmietankowymi. - Gałkowe kompozycje w bowlach i podane w formie „drinków. - Lody serwowane w wersji food pairingowej – z winem lub kawą, jak na przykład niepowtarzalne Coffee jelly z mlekiem kondensowanym, owocami i Lodami Waniliowymi.
Smaki popularne w 2025 roku
Jak podaje serwis horecatrends.pl w tym sezonie będą królowały lody z wszelkimi wyrazistymi dodatkami – ciasteczkami, chrupkami, bakaliami itp. W ofercie brandowych lodów Schöller znajdziesz np. smak Oreo z kawałkami ciasteczek, Kit Kat z pysznymi kawałkami wafelków Kit Kat w mlecznej czekoladzie czy Lion – połączenie lodów karmelowo-ciasteczkowych z pyszną polewą karmelową i dodatkiem płatków w mlecznej czekoladzie. Dużą popularnością cieszą się także wszystkie warianty pistacjowe, jak na przykład Słona Pistacja Schöller.Mocno w trendach będą także desery inspirowane światowymi słodkościami – włoskimi cannolo, turecką baklawą, czy hiszpańskimi churros – wśród naszych przepisów na desery znajdziesz na przykład Miseczkę churros z pomarańczą, gorzką czekoladą i Lodami Słony Karmel-Czekolada.
Jakość i technologia
Wraz z modą na świadome odżywianie, producenci lodów przemysłowych inwestują w lody gałkowe, które utrzymują świeżość i świetną jakość nawet po długim transporcie – co sprawia, że mogą trafić do restauracji w najmniejszych miejscowościach bez potrzeby lokalnej produkcji.Co to oznacza dla gastronomii?
Rok 2025 to idealny moment, by:- Włączyć lody gałkowe do stałego menu, nie tylko sezonowego.
- Opracować unikalne kompozycje i desery bazujące na lodach.
- Eksperymentować z podaniem – od egzotycznych azjatyckich bowli po nowoczesne formy lodowych przystawek.