Lista składników
- Lody Śmietankowe (1 gałka)
- Mąka pszenna (typ 500) 500 g
- Gorąca woda 250 ml
- Olej 4 łyżki
- Sól ½ łyżeczki
- Twaróg półtłusty 300 g
- Duża cebula 1 szt.
- Ugotowane ziemniaki 500 g
- Masło klarowane 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Boczek wędzony na okrasę (przesmażony na patelni)
- Rukola
Sposób przygotowania
- Mąkę wsypujemy do robota kuchennego, dodajemy jajka, sól i olej. Mieszając cały czas dodajemy gorącą wodę.
- Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, przekładamy na stolnicę i przykrywamy ściereczką, by odpoczęło.
- Ugotowane ziemniaki i ser mielimy przez maszynkę.
- Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym i po ostudzeniu dodajemy do farszu. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wałkujemy ciasto i wycinamy kółka.
- Wypełniamy kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku.
Sposób podania
- Na talerzu układamy rukolę, a na niej kładziemy pierogi.
- Dekorujemy kawałkami gotowanych ziemniaków i pokruszonym twarogiem.
- Pierogi polewamy okrasą z boczku, a obok kładziemy gałkę Lodów Śmietankowych Schöller.