Pierogi z serem i ziemniakami z Lodami Śmietankowymi

Lista składników

  • Lody Śmietankowe (1 gałka)
  • Mąka pszenna (typ 500) 500 g
  • Gorąca woda 250 ml
  • Olej 4 łyżki
  • Sól ½ łyżeczki
  • Twaróg półtłusty 300 g
  • Duża cebula 1 szt.
  • Ugotowane ziemniaki 500 g
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Boczek wędzony na okrasę (przesmażony na patelni)
  • Rukola

Sposób przygotowania

  • Mąkę wsypujemy do robota kuchennego, dodajemy jajka, sól i olej. Mieszając cały czas dodajemy gorącą wodę.
  • Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, przekładamy na stolnicę i przykrywamy ściereczką, by odpoczęło.
  • Ugotowane ziemniaki i ser mielimy przez maszynkę.
  • Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym i po ostudzeniu dodajemy do farszu. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wałkujemy ciasto i wycinamy kółka.
  • Wypełniamy kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku.

Sposób podania

  • Na talerzu układamy rukolę, a na niej kładziemy pierogi.
  • Dekorujemy kawałkami gotowanych ziemniaków i pokruszonym twarogiem.
  • Pierogi polewamy okrasą z boczku, a obok kładziemy gałkę Lodów Śmietankowych Schöller.

Do pobrania:

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Karmelowe<br><small> z solą</small> Karmelowe z solą
Bubble Gum Bubble Gum
Nesquik Nesquik