Lista składników
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wybrane Lody Zielona Budka, np. Truskawkowe
- Sos truskawkowy
- Owoce sezonowe
- Pokruszone pistacje
- Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę – pod koniec ubijania, powoli wsypujemy cukier, cały czas ubijając, wsypujemy mąkę i dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze chwilę.
- Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego na blachę z papierem do pieczenia nakładamy porcje piany z wgłębieniem po środku – tak, aby wyglądem przypominały niewielkie gniazda.
- Bezy pieczemy około 90–100 minut w 110°C. Zostawiamy do ostudzenia w półotwartym piekarniku.
- Bezy można przygotować także dzień wcześniej.
- Na deserowe talerzyki wylewamy sos truskawkowy.
- Na sosie kładziemy bezę.
- Tuż przed podaniem do każdego gniazdka nakładamy po gałce wybranych Lodów Zielona Budka.
- Dodajemy owoce i posypujemy pistacjami oraz dekorujemy świeżą miętą.